torsdag den 2. juli 2009

Fint besoeg ved Panamakanalen

Et af de planlagte hoejdepunkter paa turen er Panamakanalen. Den 80 kilometer lange vandrute sluser kaempestore containerskibe op over den smalleste sted i Mellemamerika til Panamas indsooer og saa ned igen paa den anden side. En stor bro af vand, som afhaenger af de store maengder regn, landet faar her i vintertiden.

Det var bestemt et imponerende syn. Et kaempe bjerg af containere floed stille og roligt - helt majestetisk - igennem porten og ind i slusen. Saa sivede vandet langsomt ned i den naeste sluse, saa vandstanden blev udlignet og skibet sank ganske langsomt. Naeste port aabnes, og kolossen glider videre frem - godt hjulpet er de forholdsvis smaa lokomotiver forbundet til skibet paa begge sider af slusen. For og bag.

Mange mennesker var samlet for at se det store skib blive foert ned fra platauet og sluppet ud i Stillehavet. Men pludselig vrimlede det med asiatier med store kameraer. Det var som at vaere taet paa den lille havfrue gange hundrede. Og saa flokkedes de omkring nogle maend i fine jakkesaet, som blev foert over paa den anden side af slusen for at faa den ekstra gode udsigt over kanalen.

Heldigvis fandt vi en, der kunne tale rigtig godt engelsk, og han forklarede os, at det var en hel delegation fra Taiwan, som var i Panama i anledningen af indsaettelsen af den nye, liberale praesident. Faktisk var det ham, der havde arrangeret turen. 169 mennesker i alt, heriblandt 39 journalister, en praesident, en raekke ministre og en hel del sikkerhedsfolk fra Taiwan havde han med sig.

Den taiwanske praesident naaede desvaerre ikke ud til slusen til dette arrangement, men vi fik udpeget transportministeren, som stod hoejt oppe og kiggede paa det store skib, som var paa vej ind. Det var naturligvis et skib fra det store taiwanske fragtfirma, Evergreen. En vigtig del af den firedagelange pressetur i Panama.

I oevrigt var pressechefen rigtig rar og meget nysgerrig. Hans kone rejste igennem Danmark for fire aar siden, men han havde aldrig selv vaeret der, og vi skulle helt bestemt komme til Taiwan snart.

Jeg tror maaske, jeg saa den taiwanske praesident og hans kone omgivet af sikkerhedsfolk lidt senere, da centeret omkring slusen var ved at lukke, men jeg er ikke sikker. Har ikke lige faaet tjekket op paa de asiatiske praesidenter fornylig, desvaerre.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar