tirsdag den 19. maj 2009

En mening med hjælpsomheden?

Jeg ved ikke, om det bare er mig, men nogle gange har jeg fornemmelsen af, at nogle ting sker med et formål – mere end af en årsag. Jeg ved ikke, om det er det, der sker for os her, eller om det bare er hele kulturen, som er anderledes imødekommende og hjælpsom her.

Tydeligvis kan det ALTID betale sig at spørge om vej, om bustider og om råd. Ja, nogle mennesker vil gerne have penge ud af os, men ofte kan det meget godt betale sig for os at tage imod tilbuddet.

Nå, men altså vi havde lige tilbragt en nat på det skumleste sted hidtil, en ”rustic cabin” i den grad, fordi vi absolut skulle på jagt efter jaguarer i Cockscomb Basin Wildlife Reserve.


Vi så naturligvis ikke nogen, men vi så mange myrer, sommerfugle, rigtige fugle og en masse insekter. Og så badede vi en kølig sø fra et af vandfaldene langt inde i skoven. Det var til gengæld helt igennem skønt.

Næste morgen blev vi hentet af Juan – en meget lavstammet, rar mand, som insisterede på at komme med til vores bryllup, selvom vi forklarede ham, at der ikke blev noget, og selvom han til at starte med skød Søren til mindst 40 og mig til 16. (Det er i øvrigt ikke noget særligt. I Florida blev jeg skudt til 13. Søren mener, det er mit alt for korte pandehår, der gør det. Han er selv ved at tillægge sig et ordentligt overskæg, så han kan falde i med den guatemalanske befolkning.) Juan kørte os til Maya Centre – en samling huse ved den store vej. Og NU kommer pointen så omsider:

Altså vi stod ved busstoppestedet ved Maya Centre – meget langt fra alting, ikke helt på toppen, og tænkte på, hvor mange busser, vi mon skulle med, og i hvilken retning, da José kom forbi i sin minibus på vej hjem til San Ignacio efter 14 dages arbejde. Han ville gerne tage os med hele vejen til San Ignacio for meget få penge. Som sendt fra himlen. Og så var han rar.

Efter en frisk ananas fra vejkanten og tre timer i bil nåede vi San Ignacio, fandt et hotel, en restaurant og en bar. José samlede folk op og satte dem af hele vejen, så nej, der var nok ikke meget ”skæbne” over det. Det er bare kulturen. Mange af passagererne plejer at blive transporteret på den måde. Det er mere fleksibelt end busserne her. Og sikkert også både hurtigere og billigere – hvis der altså lige kommer en stor bil forbi i rette øjeblik.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar